قاسمی-بارورکردن ابرها در خراسان جنوبی پیگیری می شود، استان و کویر مرکزی کشور در اولویت ششم بارور کردن ابرها قرار دارد.مشکل موجود در زمینه بارور کردن ابرها در استان این است که رادارهای هواشناسی منطقه را تحت پوشش قرار نمی دهد و پرواز هواپیما برای باروری ابرها نیاز به این تجهیزات دارد بنابراین پیگیری با مرکز باروری ابرها برای نصب رادار در استان انجام می شود تا بحث پوشش راداری منطقه بر طرف شود.کارشناس امور آب با بیان این مطلب در جلسه پنج شنبه گذشته شورای اسلامی شهر بیرجند گفت: رادار هواشناسی نوع و ضخامت ابر را تشخیص می دهد که بر اساس آن مدل پرواز یا بارور سازی ابرها طراحی می شود.در تحلیل هواشناسی بارندگی فصل پاییز استان زیر نرمال و زمستان و بهار در حد نرمال پیش بینی شده است.سروری در پاسخ به دغدغه اعضای شورای بیرجند برای تامین آب در سال های آینده توضیح داد: در هر یک از دشت های علی آباد و رکات 7، مرک 4 و سربیشه 5 حلقه چاه به عنوان منابع آبی وجود دارد که با توجه به پتانسیل آن ها از نظر کمی تا سال 1410 مشکلی برای تامین آب وجود ندارد. ...
به گفته وی طرح انتقال آب از مختاران، تغییر کاربری پساب فاضلاب، سیاست هایی برای تامین آب، خارج کردن چاه های دچار مشکل از مدار مصرف، جداسازی آب شرب از فضای سبز بررسی شده است.
به گزارش خراسان در این جلسه رئیس شورای اسلامی شهر بیرجند هم از مسئولان آب و فاضلاب شهری، مرکز بهداشت و امور آب استان در مورد وضعیت آب شهر، سختی، آلودگی میکروبی یا انگلی، انجام نشدن فاضلاب در تمام شهر پاسخ خواست.
دکتر فروزان فر تاکید کرد: سفره آب زیرزمینی بیرجند به دلیل واقع شدن در نواحی شهر تا خوسف و استقرار شهرک صنعتی، زندان، پادگان، رها شدن فاضلاب به تدریج دچار آلودگی و غیر قابل استفاده می شود.
مهندس میری عضو دیگر شورا هم گفت: آب بیرجند به طور کامل تصفیه نمی شود،به علاوه با توجه به ساخت و سازهای مسکونی اطراف چاه های آب شرب شهر، امکان آلودگی آن وجود دارد.
بهداشت و درمان به عنوان متولی باید بر بهداشت آب شهر نظارت کند.
پساب کشتارگاه و کارخانه ها نیز نیاز به نظارت دارد.وی بر جلوگیری از ساخت و ساز در مسیر آب شهر تاکید کرد و گفت: اگر الآن در زندان و پادگان های مسیر آب شرب شهر، از سپتینگ استفاده نشود در آینده فاجعه ای رخ می دهد.رئیس آب و فاضلاب شهری استان هم به وضعیت آب مورد نیاز شهر بیرجند تا افق 1410 اشاره کرد و این که در سال 1390 نیاز آبی 900 لیتر بر ثانیه و در حد ظرفیت منابع موجود خواهد بود.
در سال 1410 شهر به 1404 لیتر آب نیاز دارد که با انتقال 300 لیتر آب دشت مختاران، هزار و 100 لیتر آب تامین و 300 لیتر کمبود خواهد بود که می توان با جایگزینی آب چاه های کشاورزی برای شرب و استفاده از فاضلاب برای کشاورزی راهکار اندیشید.مهندس طاهری اجرای دور دوم سفر رئیس جمهور در خصوص انتقال آب از دیگر سرچشمه های استان را مورد تاکید قرار داد و این کار را مانند سایر استان ها عملی دانست.
استان در جداسازی آب شرب از فضای سبز پیش گام است و 6 حلقه چاه در اختیار شهرداری بیرجند است و با استفاده از 185 اشتراک آب، شهرداری 20 درصد آب فضای سبز را از آب شهری و بقیه را از چاه های غیر قابل شرب تامین می کند.به عقیده وی با اصلاح چاه های موجود و افزایش دبی آن شهرداری قادر به استفاده از آب آن برای همه فضای سبز موجود خواهد بود.
امکان انتقال 150 لیتر آب سربیشه و استفاده از منابع آب و فاضلاب روستایی نیز وجود دارد.
وی نیز نگرانی خود را از آلوده شدن و خطرات تهدید کننده منابع آبی و دشت ها اظهار و بر حفاظت آن ها تاکید کرد.او گفت: در 10 سال گذشته تنها سال آبی مناسب سال 83 تا 84 با بارندگی بیشتر از متوسط بوده است خشکسالی نگرانی ها را افزایش می دهد در هر سال خشکسالی 50 تا 70 سانتی متر آب اضافه برداشت می شود و نیاز به کف شکنی، مصرف برق، هزینه انتقال بیشتر است تا آب به میزان قبل برداشت شود، به علاوه روی کیفیت آب استحصالی نیز اثر دارد.طاهری تاریخچه احداث شبکه فاضلاب را مرور کرد و ادامه داد: نیاز بیرجند به این تاسیسات از 200 به 470 کیلومتر در برهه زمانی مطالعه تاکنون افزایش یافته اما با توجه به کمبود اعتبار، امکان آغاز طرح در مناطق تازه ساز وجود ندارد ضمن آن که انتقال شبکه باید از طرف تصفیه خانه به سمت انشعابات باشد.تاکنون 50 درصد کار شبکه فاضلاب انجام شد و در صورت ثابت ماندن محدوده شهر در فضای کنونی، تا 5 سال آینده شبکه در همه شهر اجرا می شود.کنترل سلامت آب شرب به گفته کارشناس آب و فاضلاب مرکز بهداشت استان وظیفه وزارت بهداشت است که به این منظور کلرزنی انجام و 90 درصد نتایج کلرسنجی مطلوب بوده است با توجه به مجاورت با کشور افغانستان، این موضوع از اهمیت بیشتری برخوردار است.عزیزی 10 درصد باقی مانده را مربوط به سیستم های خارج شده از مدار مصرف، خرابی ها و طبیعی دانست و مدعی شد: طبق آزمایش های میکروبی امسال آب شهر سالم است و موردی از نظر میکروبی ندارد. حساسیت ها در بحث شیمیایی است.با استحصال آب از ارتفاع 250 متری زمین، این موضوع قطعا روی کیفیت شیمیایی آب تاثیرگذار خواهد بود.وی گفت: منابع آبی با کیفیت خیلی نامناسب از چرخه مصرف خارج می شود اما در واقع منابع آب همین است و باید مدیریت و مصرف شود.
ایجاد تصفیه خانه شیمیایی در حال کار است و در اهداف کوتاه مدت نیز ایستگاه های تصفیه برداشت آب شهری فعال است.
او تاکید دارد: نمی توان با بهانه خراب بودن کیفیت یک چاه، آن را پلمپ کرد زیرا برای مصارف بهداشتی هم با مشکل مواجه می شویم.وی در پاسخ به اقدامات انجام شده برای تغییر وضعیت آب گفت: رسالت وزارت بهداشت نظارت بر کیفیت آب از تولید تا مصرف است، آب منطقه ای متولی تامین است.
در جلسه کمیته حفاظت منابع سال 85 به این ارگان تکلیف شد قبل از تحویل آب تامین شده به آب و فاضلاب شهری برای توزیع از نظر شیمیایی، تایید بهداشت را کسب کند که متاسفانه تاکنون این آیتم لحاظ نشده یعنی آب منطقه ای شاید آب را تامین کند ولی بهداشت آن را تایید نکند در نتیجه مشکلاتی پیش آمده و موضوع در کمیته حفاظت منابع آب مطرح می شود.
وی ادامه داد: امکان جابه جایی منابع آب وجود ندارد، چاه ها را هم نمی توان از مدار مصرف خارج کرد باید منابع موجود مدیریت شود.به گفته وی در حریم منابع وجود دارد. برخی چاه ها در منطقه مسکونی واقع شده اما با توجه به تامین سلامت مردم اهمیت بیشتری دارد.در این جلسه شورای شهر با درخواست تخفیف 510 میلیون ریال انجمن حمایت از زندانیان بدون لحاظ عوارض موافقت کردند.به گزارش خبرنگار خراسان با مطرح شدن جلسه برگزار شده برای رفع مشکلات رجایی 18 در خصوص مطالبه آسفالت معابر، ایجاد نانوایی، فضای سبز و اعمال نشدن هیچ یک از موارد، به جز فعال شدن تردد اتوبوسی، اعضای شورا تصمیم گرفتند موضوع برای بررسی بیشتر به شهردار اعلام شود./ر.خراسان